людям з порушенням зору

Брудні рани війни

Кожне поранення в умовах війни — куля, колючий предмет чи ударна хвиля, підвищують ризик додатково інфікувати рану правцем. А це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему.

 
Правець викликають спори бактерії Clostridium tetani, які зустрічаються у ґрунті, фекаліях тварин на поверхні шкіри та іржавих інструментів (цвяхи, голки, колючий дріт тощо).
 
 Ці бактерії стійкі до тепла і більшості антисептиків, відтак, можуть виживати роками. Інфікування правцем може відбутися після будь-яких травм, при яких пошкоджуються цілісність шкіри та слизових оболонок.
 
Симптоми захворювання можуть з’явитися протягом 3–21 дня після зараження.
 
Хворі скаржаться на підвищену збудливість, неспокій, почуття страху, безсоння. Характерними симптомами правця є болючі скорочення м‘язів, судоми, «сардонічна посмішка», утруднене ковтання. Одним з симптомів є тризм — тонічне напруження жувальних м'язів, що утруднює відкривання рота (інша назва хвороби англійською — lockjaw, «замкнена щелепа»).
Від людини до людини хвороба не передається.
Правець діагностується на підставі клінічних ознак і не потребує лабораторного підтвердження.
Смертність від правця сягає 70% інфікованих, серед новонароджених — 95%. В умовах війни ризик поранень дуже високий, а правильна обробка рани не завжди можлива.
У разі травмування людина є захищеною, якщо від останнього щеплення минуло не більше 10 років. В іншому випадку проводять екстрену профілактику правця (хірургічна обробка рани та імунопрофілактика).
 
Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики правця необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація.
Дорослим поновлювати щеплення від правця необхідно кожні 10 років. Якщо особа не вакцинована, або точно не знає свій вакцинальний статус, необхідно отримати мінімум 3 дози вакцини АДП-М (першу дозу, через 1 місяць — другу і ще через 6 місяців — третю).
96% людей, які мають щеплення від правця, не хворіють.
 
Війна — це додаткова причина оновити та перевірити календар профілактичних щеплень!

Лікування кератоконусу. Крос-лінкінг

Застосовуємо новітню методику лікування - крос-лінкінг.

Конференція ESOPRS у Неаполі

Наш лікар-офтальмолог, окулопластичний хірург Кулієва-Яцків Ірина Ясарівна на 41-ій конференції окулопластичних хірургів OCULOPLASTIC - ESOPRS у Неапо...

Рідкісна вроджена аномалія зорового аналізатора

(Cataract-microcornea syndrome) – це дуже рідкісна вроджена аномалія зорового аналізатора, при якій рогівка має зменшену форму у всіх меридіанах при н...